5+1 lépés honlapja megalkotásához/modernizálásához

Egy honlap elkészítéséhez vagy modernizálásához sokan azt gondolják, hogy csupán egy jó szakember szükséges. Ez valóban elengedhetetlen, azonban, ha már elvégzi előre ezeket a lépéseket, lényegesen felgyorsitja és elősegíti a közös munkát.

Tegye meg akár egyedül az első lépéseket honlapja elkészítésében vagy modernizálásában.

1. Elemzés

Az egyik legfontosabb része az egésznek, hogy tisztában legyen saját elképzeléseivel. Mik azok az elemek, funkciók és adottságok, amelyek az ön honlapját alkossák. Ennek egy nagyon egyszerű módja más oldalak meglátogatása. A konkurens cégeknél érdemes jól körül nézni, hiszen, így megtudhatjuk, hogy mik a fontos, sűrűn látogatott részei az oldalnak. Új funkciókkal és elemekkel találkozhatunk, azonban érdemes más területen tevékenykedők honlapjait is megfigyelni, hiszen az újítás jegyében az ott látható részek is beemelhetőek lesznek a saját képébe.

2. Felülvizsgálás

Az elvégzett elemzésnek köszönhetően már nagyjából az ön fejében elkezdett összeállni az elképzelés, hogy mit is szeretne a honlapján látni és hogyan. Az előző lépés elvégzése során biztosan rengeteg impulzus érte mások oldalainak megfigyelése közben. Ezekből kell most kiszűrni, hogy, mi az, ami hasznos és szükséges, melyek fogják az új weboldala leghasznosabban a részét képezni. Tekintse végig a funkcionális elemeket, hiszen ezek képezik a honlap gerincét, ez segíti a tájékozodásban az oda látogatókat. Ha már rendelkezik honlappal válassza ki azok a részeket, amelyeket megtartana, hasznosak vagy fejlesztésre szorulnak.

3. Beépítés

Fontos, hogy az eddig megszerzett tapasztalatokat, hogyan és hova építsük be. Korábbi tervei és elképzelési között, hogy fognak majd az új elemek helyet kapni. Ezek felépítése is sarkalatos pont, hiszen a precíz és jól kidolgozott elemek mutátják be legjobban az oldal tulajdonosát.

Ha korábbi honlapját újítaná meg ekkor, is érdemes ezzel több időt eltölteni és nem csak beilleszteni az új elemeket a régiek helyére. Lényeges, hogy az oldal irányitsa a látogatója a cél felé, ami miatt ön létrehozta azt. A logikai felépítése az elemeknek, továbbá a hozzájuk kapcsolt funkciók szerves részét képzik egy jó honlapnak. Tehát az új ötletek beépítése is nagy körültekintést igényel.

 

4.Pontosítás

Ahogy haladunk végig a lépéseken remélhetőleg egyre jobban kezd ki kristályosodni az a kép, amit ön a honlapjáról elképzel. Érdemes lepontosítani, konkretizálni a funkciókat, hogy mi mihez kapcsolódjon. Ekkor már a technikai megvalósításhoz készíti elő honlapját, hiszen, ha megvan a teljes elképzelése az oldal felépítéséről, struktúlárásáról akkor nagyon jó úton halad.

Alakítsa ki végső képet honlapjáról, akár egy papír lapon elő is tervezheti a későbbi munka segítése érdekében.

5. Szakértelem

Ez a legkönnyebb az összes előző ponthoz képest, mivel nincs más dolga, mint felvenni velünk a kapcsolatot. Természetesen ez a lépések elvégzése elején célszerű már, hiszen szaktudásunkkal tudjuk támogatni, segíteni önt, ha bármiben is elakadna vagy esetleg kérdés merülne fel.

Tehát ekkor, már nyugodtan ránk bízhatja magát és a továbbiakban közösen megalkotjuk az ön honlapját. Azonban az sem elhanyagolható, hogy részünkről a szolgáltatás nem csupán, addig él míg elkészítjük a honlapját. Utána sem engedjük el a kezét és segítünk az oldal karbantartásában vagy a későbbi modernizálásban is.

5+1 Mit lát a Google?

Sokan nem is tudják, hogy letudják ellenőrinzi oldalukat a Google-ben. Nagyon fontos lépés azok számára, akik rendelkeznek már honlappal és szeretnének előrébb kerül vele a rangsorban. Ez is alapjául szolgálhat egy oldal modernizálásának. Ehhez a site:-ot kell beírjuk a keresőbe és a kettős pont után az oldalunk linkjét. (példa: site:dynamicline.hu) Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen ilyen apróságokon is múlik, hogy valójában hány embert képes elérni az oldalunk.

Modernizálás segítségével javíthatunk is saját helyzetünkön. Ha még többet szeretne megtudni a honlap modernizálásról és a Google-ről olvassa el kapcsolódó cikkjeinket.  

Szerző: Kálóczi Ádám